چگونه اولین ربات خود را بسازید ؟ (1)

رباتیک

انگیزه کلید موفقیت است.

چرا ربات بسازیم ؟ انگیزه شما از این کار چیست ؟ آیا می خواهید در مسابقات رباتیک شرکت کنید ؟ آیا می خواهید نظر بقیه را متوجه این کنید که شما توانمند هستید ؟ رباتیک می تواند درس های زیادی به شما بدهد . شما در این مسیر مهارت های زیادی کسب می کنید : الکترونیک ، مکانیک ، برنامه نویسی و حتی درک بیشتری از رفتار حیوانات و روان شناسی انسان ها خواهید یافت . بهتر است قبل از شروع به کار در این زمینه از خود این سوال را بپرسید که چه اهدافی شما را بر آن داشته تا در رشته رباتیک قدم بگذارید ؟ در غیر این صورت بعید نیست که در نیمه راه بدون تکمیل اهدافتان این مسیر را ترک کنید.

خب حالا که شما می دانید برای چه می خواهید ربات بسازید بگذارید بررسی کنیم نیاز دارید چه چیزهایی را بدانید  . . .

اولین ربات همیشه سخت ترین ربات است .

بنابراین از طرزفکر KISS استفاده کنید : (!Keep It Simple, Stupid) یعنی اولین ربات را ساده و احمقانه در نظر بگیرید ! این یک توصیه خوب برای اولین ربات است هم چنانکه در اولین ربات خود من هم کلی پول هدر دادم و رباتم هم هرگز کار نکرد . دغدغه ذهنی شما برای ساخت اولین ربات باید تنها یادگیری اصول اولیه باشد :

چگونگی برنامه نویسی ؛

استفاده از ابزار ها ؛

ترمینولوژی یا فرهنگ اصطلاحات ؛

یادگیری تکنولوژی پایه ؛

تهیه قطعات ربات تا ارزان ترین حد ممکن ؛

لطفا ً ایده ناب ساخت ربات رویایی خود را برای ربات دوم خود حفظ کنید !

شما همیشه می توانید از قطعات قراضه ربات اول خود برای ربات های بعدی خود استفاده کنید . به من اعتماد کنید !

خب من آماده هستم ، چه چیزهایی برای شروع مورد نیاز است ؟

واضح است که اولین چیز پــول است . ربات ها ممکن است گران باشند . ولی یک رباتیک کار ماهر می تواند با هزینه خیلی پایین هم ربات بسازد مثلا ً 50 هزار تومان . او در تمام سال انقدر چیزهای مختلفی دور و برش جمع می کند که نیازی نباشد برای ساخت رباتش خیلی خرج کند . او همچنین میداند که چطور قطعات مختلف رباتش را با دستان خود بسازد به جای اینکه پیش ساخته آن ها را بخرد و کلی هم هزینه کند . او از خلاقیتش کمک می گیرد و خود را محدود به خریدن بسته های ربات آماده که به راحتی و با تنها مونتاژ کردن ساخته می شود نمی کند . ولی مبتدی ها اینگونه نیستند . شما می توانید بخش عمده ربات خود را از چیزهایی که در خانه دارید بسازید . اما انتظار هم نداریم اولین ربات خود را با باندهای لاستیکی و خلال دندان بسازید . به شما توصیه می کنیم برای 2 الی 3 ربات اول خود خوب خرج کنید حداقل 100 الی 200 هزار تومان برای اولین ربات هایتان . از پدر و مادر خود بخواهید اسم آن را تحصیلات ، آموزش یا هر چیز دیگری بگذارند . به آن ها بگوئید این پول را شاید بتوانید با شرکت در رقابت هایی سالم به آن ها برگردانید . به والدین خود بگوئید که این کار به انتخاب رشته و دانشگاه شما کمک خواهد کرد و به نوبه خود یک کارآموزی رباتیک است . آنها را متقاعد کنید که این کارها بهتر از خیابان گردی و تمایل به سمت مواد مخدر است . شما می توانید هزینه کارهایتان را با کمک هزینه هایی که برخی مدارس و دانشگاه ها برایتان در نظر گرفتند و حتی برخی از شرکت ها نیز تامین کنید .

ربات های شما در آینده از نظر مالی برایتان مقرون به صرفه تر تمام خواهند شد چون شما هر روز ماهر تر می شوید و قطعات مفید تری را در پیرامون خود برای ساخت پیدا می کنید .

اما یک چیز دیگر ، محلی برای ساختن ربات شما ؟

اگر برایتان ممکن است در یک باشگاه رباتیک عضو شوید و یا به کلاس های رباتیک بروید . شما در کنار بقیه چیزهای بیشتری یاد می گیرید . اغلب افراد در باشگاه ها و کلاس های رباتیک قطعات ، ابزار و تجهیزاتی در اختیار دارند و نیز راهنمایی ها و مطالبی که شما بلد نیستید و این می تواند به ارتقاء مهارت و دانش شما کمک کند . خب حالا منبع مالی تامین شد شروع کنید به خرج کردن !

بعدا ً یک آموزش برای اینکه چطور برای رباتتان خرج کنید هم برایتان آماده خواهم کرد .

ولی شما ابتدا نیاز به یک طرح دارید .

ساده ترین چیزی که می شود ساخت و شبیه یک ربات باشد چیست ؟ ممکن است سوال گنگی به نظر برسد ولی باور کنید با یک نگاه به ساختار ربات های دیگر شما هم پی خواهید برد چندان هم سخت نیست . در اینترنت به دنبال تصاویر و گالری های ربات بگردید . به یاد داشته باشید شما تنها زحمت نگاه کردن با دقت در ربات های موجود را بکشید لطفا ً برای اولین ربات خود هرگز از طرح های خلاقانه که در ذهن خود پرورانده اید استفاده نکنید !

شما فقط خودتان را به درد سر انداخته اید اگر بخواهید در اولین گام مثلا ً یک ربات دو پا بسازید که یک دوربین برای دیدن دارد و یک بازو که می تواند یک بطری را هم در دست بگیرد . آنچه شما می خواهید تنها یک وسیله ساده دو چرخ است که بزرگ ترین کاری که از آن برمی آید رانندگی روی میز شماست و همین هم به خودی خود برای یک مبتدی می تواند بسیار سخت باشد .

ربات مسیریاب

بنابراین اولین ربات شما یک چیز دو چرخ ساده است و تحت الگوریتم ساده ای حرکت می کند :

برای حرکت رو به جلو هر دو چرخ با سرعت یکسان به جلو بچرخند ؛

برای برگشت به عقب هر دو چرخ با سرعت یکسان به سمت عقب بچرخند ؛

برای حرکت به سمت چپ چرخ چپ به سمت عقب و چرخ راست به سمت جلو حرکت کند ؛

برای حرکت به سمت راست چرخ راست به سمت عقب و چرخ چپ به سمت جلو حرکت کند ؛

 

به این ترتیب شما می توانید مسیرهای منحنی متنوعی را تنها با تغییر سرعت دو چرخ داشته باشید . اما در حال حاضر بیائید تنها به الگوریتم باینری فکر کنیم تا یک برنامه آسان برای ربات تهیه کنیم . از هندسه به خاطر بیاورید که برای ساخت یک صفحه نیاز به سه نقطه داریم . پس من چه نیازی به درایو دیفرانسیل دارم ؟ در حال حاضر فقط دو چیز احتیاج است : 2 چرخ و دو موتور . ساده به نظر میرسد ! نه ؟ اما حالا شما فهرستی از مسائل طراحی پیش روی خود دارید .

بیائید با چرخ ها شروع کنیم .

چرخ بزرگ به ربات شما امکان حرکت با سرعت بیشتری را می دهد و چرخ کوچک کند تر است . سادست ! کمی فکر کنید تا به علتش پی ببرید . خب حالا با این وجود پس چرا چرخ بزرگ انتخاب نکنیم ؟ چرخ بزرگتر یعنی ربات شما برای حمل بار سنگین نیاز به گشتاور بیشتری دارد و البته به معنی کنترل دشوارتر ربات نیز هست . به علاوه شما نمی توانید خروجی سنسور ها را با تغییرات سریع موقعیت به خوبی چک کنید . بنابراین من چرخ هایی با قطر mm  50-75 را برای اولین ربات به شما پیشنهاد میکنم . این نکته را هم در ذهن خود داشتاه باشید و فکر کنید که چطور چرخ ها را به موتورها وصل کنید ؟

 

خب اما حالا نوبت موتورهاست .

برای داشتن یک ربات بهینه سازی شده انتخاب موتورها متاثر از عوامل زیر باشد :

محاسبات وزن ؛

نسبت چرخ دنده ها ؛

زمین مورد نظر ؛

سرعت و شتاب مورد نظر ؛

ولتاژ ؛

مصرف برق ؛

قابلیت کنترل و گستره وسیعی از نکاتی که برای یک مبتدی به ظاهر پرزحمت و سخت می رسد .

بنابراین فقط از این مساله عبور کنید ! فقط مراقب باشید تا رباتتان تا حد ممکن سبک باشد و موتوری بخرید که بتواند به بهترین صورت ممکن کار کند . ولی به یاد داشته باشید موتور بزرگتر یعنی طول عمر باتری شما کوتاه تر و مدار کنترل موتور گران تر و پیچیده تر خواهد شد .

توصیه من برای موتور اولین ربات خود :

ولتاژ : 5-8 ولت ؛

گشتاور : دو برابر آنچه شما فکر می کنید نیاز دارید ؛

نوع موتور : هم dc و هم سروو موتور می توانید استفاده کنید ، از نظر پیچیدگی کنترل و هزینه تقریبا ً مثل هم هستند . اما هر کدام مزایای خاص خود را هم داراست . سروو موتور ها مدار کنترل ساده تری دارند ولی نیاز به ولتاژ دقیق تری دارند و نیز انرژی مفید کمتری دارند . برای موتورهای سروو از 6 تا 40 هزار تومان هزینه انتظار می رود که برای اولین ربات پیشنهاد من رقمی بین 8 تا 20 تومان است .

باطری

حالا نوبت تغذیه ربات است .

نه ، انرژی خورشیدی کارآمد نیست و ربات عین حلزون راه خواهد رفت . از یک باتری استفاده کنید . وقتی برای ربات خود باتری می خرید دقت کنید که قابل شارژ باشند و میلی آمپر ساعت (mAh) بالایی داشته باشد - ظرفیت انرژی - توجه داشته باشید که قرار دادن باتری ها در دو وضعیت سری و موازی متفاوت است . پس در هر دو وضعیت ولتاژ کل و mAh را چک کنید . انواع مختلف باتری در بازار موجود است که من فقط 3 مورد از آن ها را بررسی می کنم .

 

باتری های Alkaline یا قلیایی رایج ترین نوع باتری در بازار هستند . در دسترس ترین و همین طور ارزان ترین نوع باتری . این باتری ها ظرفیت کمی دارند ، سنگین هستند و اگر نیاز به جریان زیاد در مدت زمان کوتاه مناسب نیستند و برای استفاده مداوم هم توصیه نمی شود .

باتری های NiMH یا نیکل هیدرید فلزی ، این باتری ها خیلی خوب هستند ، باتری های تلفن همراه هم از این نوع هستند و در صنعت حرکت بیشتر به سمت نوع لیتیومی است . این باتری ها را تا جایی که می خواهید می توانید شارژ کنید و جریان خروجی خوبی از آنها بگیرید . این نوع دارای بالاترین ظرفیت در بین باتری ها هستند . با این حال از نظر قیمت از دو نوع دیگر باتری که می خواهم معرفی کنم گران تر تمام می شود و من برای ربات های اندازه کوچک و تغذیه مدارات توصیه می کنم . توجه داشته باشید باتری های NiMH در 5 الی 10 ساعت که متاثر از عوامل دیگری هم هست طول می کشد شارژ شوند .

باتری های NiCad یا نیکل کادمیوم ، برای ربات هایی با اندازه کوچک و متوسط مناسب هستند . این باتری از نوع Nimh دارای جریان خروجی بیشتری است و از نظر قیمت نیز به صرفه تر اند و ظرف 1 تا 2 ساعت شارژ می شوند . در گذشته باتری های تلفن همراه نیز از همین نوع بودند . اما شارژ کردن دوباره این باتری ها خودش یک فن است . باتری های تلفن همراه در ابتدا که آن ها را می خرید مشخص نیست چقدر زمان می برد تا تخلیه شوند . دقیقا ً برای این باتری ها نیز درست مثل شارژ باتری تلفن خود رفتار کنید ابتدا اجازه دهید تا شارژ قبلی کاملا ً تخلیه شود و بعد به شارژ مجدد بپردازید . اما چیزی به نام اثر حافظه وجود دارد که باعث می شود باتری بعد از مدتی استفاده و شارژ های پیاپی ظرفیت انرژی کمتری داشته باشد . راستی به یاد داشته باشید این باتری ها دارای ماده سمی کادمیوم هستند پس در مصرف آن ها صرفه جویی کنید و در هنگام دور ریختن به اثر بازیافت آن در محیط زیست دقت کنید .

 

پیشنهاد من این است که برای یک ربات کوچک دو بسته باتری 6 ولت NiMH را بخرید . به این ترتیب شما می توانید تغذیه موتور ها را از تغذیه مدارات دیگر جدا کنید . چون شما مبتدی هستید لازم نیست موتورها مزاحم مدارات دیگر ربات شما شود که مبادا باعث ذوب بخش های حساس مدارتان شود . به من اعتماد کنید ! یک باتری برای موتور و یک باتری برای مدار . از هر نوع باتری استفاده می کنید مطمئن شوید که از یک مدار تثبیت ولتاژ خوب استفاده می کنید تا کنترل ولتاژ به عهده آن مدار باشد .

 

خب حالا شما به یک مدار سبک نیاز دارید . طراحی مدار توسط خودتان را به فراموشی بسپارید ! بهترین کار این است که اولین ربات خود را با ساده ترین مدار فقط به کار بیندازید . شما به میکروکنترلر ها نیاز دارید که رایج ترین آن ها در حال حاضر AVR , PIC , ARM , ... هستند . میکروکنترلر یک قطعه قابل برنامه ریزی است که به شما این امکان را میدهد توسط کامپیوتر یک برنامه را آماده کرده و توسط پروگرمر از کامپیوتر به میکرو کنترلر منتقل کنید سپس به برنامه ای که برای آن ریخته اید عمل خواهد کرد . اگر شما اصول اولیه برنامه نویسی را تا حدودی می دانید توصیه من به شما AVR است . در ضمن شما احتیاج به یک پروگرامر یا وسیله ای دارید که برنامه نویسی های خود را بر روی میکروکنترلر یا مغز ربات خود  بریزید .

 

خب تا همین جا بیشتر ادامه نمی دهم و صبر می کنم تا با هم کم کم رو به جلو برویم . راستی یک نکته :

 

خرید قطعات، یک مهارت است. پیدا کردن آنها و تنظیمات و در نظر گرفتن این موضوع که آیا مقرون به صرفه تمام می شود یا نه ؟ ما در آینده خیلی نزدیک مداراتی ساده را برای شروع کار شما در این سایت قرار می دهیم و با ارائه لیستی از قطعات و توضیحات فنی انتخاب قطعات که چرا به جای فلان قطعه دیگری را برگزیدیم دانش فنی شما را تا حدی افزایش می دهیم . و بالاخره لیست قطعات را برای شما تهیه و امکان خرید از راه دور را نیز فراهم آورده ایم . برای دیدن فروشگاه قطعات الکترونیکی که ما به شما توصیه می کنیم به لینک زیر بروید :

http://robochip.ir

 

قسمت دوم " چگونه اولین ربات خود را بسازید ؟ "

 

 

 

 

35 نظر on "چگونه اولین ربات خود را بسازید ؟ (1)"

  1. g
    رضا (تایید نشده) :: اوت 27, 2020 at 15:28 ::

    سلام و سته نباشید خدمت دوستان گل من سید رضا خدامی هستم و
    میخاستم یکم راجب برنامه نویسی توضیح بدم و امید وارم کسایی که اصلا نمیدونن چی هست کمی توجهشون جلب بشه 
    بزارید بایک مثال شروع کنم شما وقتی میخاهید به یک نفر بگید چیکار کنه و یا مثلا میخایید یکی براتون یه لیوان اب بیاره باید با اون حرف یزنید که زبان های مختلفی وجود داره مثل زبان فارسی انگلیسی و فرانسه عربی و .... که ما انسان ها از طریق این زبان ها باهم دیگه ارتباط برقرار میکنیم در واقع برنامه نویسی هم ارتباط داشتن با کامپیوتر و ... است که برنامه نویسی هم مثل زبان انسان به شکل های مختلفی است(زبان های مختلفی) که برای مثال زبان سیشارپ پایتون سی پلاس پلاس و جاوا و زبان سی و....  که هرکدام باهم دیگه مختلف هستند که تقریبا تا اونجایی که من میدونم اولین زبان مبتدی برای ساخت ربات زبان بیسیک (BASIC) است که خیلی مبتدی و ساده هست نسبت زبان های دیگه ولی این دلیل نمیشه که شما حتما باید از این زبان استفاده کنی و من به شخصه از زبان سیشارپ که توسط مایکروسافت ساخته شده استفاده میکنم که نه تنها فقط برای برنامه ریزی رباته بلکه نرم افزار و بازی های هم بیشترشون با سیشارپ ساخته شده است از بحث دور نشیم من دراین گفتو گوی ساده هدفم این بود که شما وقتی واژه برنامه نیوسی رو شنیدید یا در جایی دیدید سریع ناامید نشید و بگید چه کار سختی که اونقدر ها آسون نیست ولی شدنی حتا برای کسایی که اصلا نمیدونن برنامه نویسی چیه و برای بار اول هم هست که این .واژه به گوششون میرسه پس نامید نشید به کارتون با افتخار ادامه بدید و کاری به کار دیگران نداشته باشید بشید مایه افتخار اول خونواده هاتون و بعد هم سرزمینتون 
     
    موفق و پیروز باشید 

  1. g
    fateme22 (تایید نشده) :: اوت 29, 2016 at 21:34 ::

    من دانشجو رشته رباتیک هستم وازمطالبتون خیلی لذت بردم وبسیار عالی بود ممنون

  1. g
    محمد سعید (تایید نشده) :: آوریل 18, 2016 at 22:27 ::

    اگه ميشه کتاب های آموزشی که ما بتوانیم از سایت تان آن را دانلود کنیم بسیار خوب بود لطفا کتب های آموزشی هم به سایت تان بیفزاید و همچنین برنامه نویسی روبات و ماننده این ها تشکر

  1. g
    راضیه (تایید نشده) :: مارس 04, 2016 at 05:50 ::

     با سلام.مان یه دانشجو ترم اول نرم افزار هستم واستادمون یه پروزه بهمون داده ساخت ربات که حتی بلد نیستم ربات بنویسیم بنظرتون از کی کمک بگیریم؟

  1. g
    x (تایید نشده) :: ژانویه 29, 2016 at 19:10 ::

    خیلی خوب ممنون از شما.

  1. g
    ترنم (تایید نشده) :: ژانویه 20, 2016 at 20:31 ::

    سلام خسته نباشید من برای جشنواره خوارزمی میخوام رباط یاد بگیرم درست کنم چیزی دارید کمی به درد این بخوره؟ ایا؟
        هدف ما از ترویج رباتیک افزایش توانایی های جامعه است نه خوارزمی ، برای این کار پیشنهاد می شود چند سال مسابقات را تماشا کنید و یا ویدیو های  مسابقات دیگر رباتیک رو ببینید

  1. g
    سمیرا (تایید نشده) :: اکتبر 14, 2015 at 09:45 ::

    با سلام
    به قول یکی از دوستان که گفتن من یه کم کمتر از مبتدی هستم بنده باید بگم خیلی کمتر از یه مبتدی هستم اصلاً نمیدونم سنسور چیه برنامه نویسی چیه این قطعات‌رو باید از کجا خریداری کنم و خیلی چیزای دیگه وقتی داشتم توی اینترنت سرچ میکردم به عنوان یه مبتدی حداقل توقعم از مبتدی دقیقاً هم اندازه کسی بود که پشت گاز آشپزخونه اومده اینطرفتر میخواد بره دنبال یادگیری و ساخت رباط
    ادمین محترم لطف کنید حالا که زحمت کشیدین و دارین برای مبتدی‌ها آموزش میزارین به فکر خیلی مبتدی‌ها هم باشین البته فکر نکنین به خاطر مثالی که از مبتدی زدم من بی‌سواد هستم خیر اینطور نیست ولی تخصصم توی موارد دیگه بودم انگیزه‌ام از یاد گیری ساخت رباط پرنده کنترل از راه دور هست اما من حتی نمی‌دونم سنسوری که شما گفتین چیه. پس فکر کنید یه نفر مثل من که صفره صفره صفر هست چطور باید این چیزارو بفهم البته خوب اگه بخواین حسابشو کنین کاملاً توی زمینه رباط بیسوادم پس به فکر منو امثال من هم باشید و اگر این پیج برای مبتدی‌هاست واقعاً مبتدی شرح بدید خواهش میکنم چون من خیلی دوست دارم یاد بگیرم اما کوچکترین آشنایی با برنامه نویسی و سنسور و خیلی کلمات دیگه که شما توی این پیج به کار بردین ندارم. ممنون میشم اگه واقعاً به صورت کاملاً مبتدی شرح بدید فکر کنم از کتاب علوم باید شروع بشه در این حد مبتدی. بازم ممنون . منتظرم
       دوست عزیز تلاش ما بیشتر توسعه و ترویج رباتیک و از بین بردن نقاط کور و ضعف در خصوص توسعه این دانش است و اولویت ما مطالبی که با یک سرچ جزئی در اینترنت میتوان کسب کرد نیست. البته در صورتی که دوستان دیگری هم به ما کمک کنند قطعا در این حوزه وارد می شویم ولی در حال حاضر به شدت مشکل کمبود نیرو داریم.    موفق و پیروز باشید

  1. g
    admin :: فوریه 17, 2015 at 07:48 ::

    سلام دوست گرامی !

    در پاسخ به شما ابتدا بی ادبی شما رو می بخشیم به اینکه شاید هنوز خیلی چیزها رو در مدرسه به شما آموزش ندادند ؛

    اگر این مطالب شما رو اذیت می کنند مجبور نیستید مطالعشون کنید ، هر مطلبی مخاطب خاص خودش رو داره ؛

    این مطلب تالیفی نیست و ترجمه شده توسط آقای مهندس هم نه توسط یه خانوم مهندس ترجمه شده منبعش هم معتبر هست و از زیر نظر متخصص رد شده که اینجا منتشر شده ، اگر با معلومات شما که از جاهای دیگه به دست آوردید سازگار نیست مشکل از ما یا مقاله نیست رجوع کنید به منابع معتبر ؛

    اگر خیالتون می خواد راحت بشه ، بله مسئولین و نویسندگان سایت در حوزه هایی که مطلب می نویسند کار کردند ، اگر براتون مهمه (چون برای ما مهم نیس) مثلا داشتن گواهینامه دکترای افتخاری اختراعات از جامعه مخترعین ، چندین ثبت اختراع ، رتبه 3 خوارزمی رباتیک ، کار فنی در حوزه مکانیک ، الکترونیک و رباتیک چیزهاییه که دیگه برای ما کهنه شدن ، چیزهایی که معمولا شما کم سن و سال ها یا بعضی بزرگترهای بی اطلاع ازشون به عنوان افتخار یاد می کنن برای ما خیلی هم جذاب و درخور توجه نیستن ، دوست عزیز !

    بعد هم ترجیح ما و خواسته ما از کاربران اینه که به جای اینکه وقت خودشون و ما رو تلف کنن و یه مشت جملات احساسی و بی هدف تایپ کنن با گفتن صریح و واضح اشکالات کار ما و انتقاد سازنده ما رو در جهت بهبود کیفیت آموزش رباتیک و کسب و کار یاری بدن .

  1. g
    jandow (تایید نشده) :: فوریه 16, 2015 at 19:13 ::

    دوستداری جلب توجه کنی؟؟؟؟ مثلا میخوای بگی خیلی حالیته؟؟؟ اخه این چرتو پرتا چین نشستی تایپیدی؟؟؟

    بزنم تو سرت غلاااااااممممم.....

    واقعا از ایرونی جماعت بیشتر از اینم انتظار نمیره فقط بلدن حرف بزنن اونم نصفه نیمه.... میمردی جای نصیحت و موعظه حداقل چندتا عکس میذاشتی این کلاس شیشمیا و هفتمیا حالشو ببرن و واست دست بزنن توام کلی کیفور بشی اغای محندث!!!!!!

    جمش کن این سر کار گذاشتنارو

    راستی نگفتی خودت تا حالا چندتا روبات مخترعیدی که الان اینقده ادعات میشه اغای محندص؟؟؟؟

  1. g
    parisaHZ (تایید نشده) :: فوریه 12, 2015 at 11:10 ::

    با سلام!
    من دانشجوی ترم 3 رشته مهندسی برق مخابرات مقطع کارشناسی از دانشگاه ازاد شیراز هستم!
    من میخوام ربات درست کنم اما از سطح مبتدی هم کمتر میدانم! لطفا راهنمایی کنید!!!!!
    با تشکر
     
    پاسخ : از همین جا و مطالعه مقالات و مطالب مبتدی ها . خوش آمدید !

  1. g
    کاربر میهمان (تایید نشده) :: فوریه 10, 2015 at 17:03 ::

    چطوری موتور بسازم من نفهمیدم میشه در مورد اجزای موتور بیشتر توضیح بدین مثلا اجزای موتور رو از کجا بیاریم اسم اجزای موتور چیه ایا باید بخریم ؟ اگه بیشتر تو ضیح بدین ممنون میشم 
     
    پاسخ مدیر محتوایی : دوست عزیز ، برای ساخت ربات اون هم ربات اول اصلا قرار نیست وارد ساخت موتور بشید ، موتور رو آماده خریداری می کنند . البته اجزای موتورهای ساده که معمولا به نام آرمیچر (Armature) شناخته میشن خیلی پیچیده نیست و بخش اصلیش سیم پیچی ها و آهنربای داخلش هست و ساختش هم سخت نیست یه سری قوانین ساده الکترومغناطیس پشتشه ، اما شما همین آرمیچر رو خیلی جاها دیدی و میتونی بخریش خیلی هم قیمتی نداره . برای کنترل بهتر سرعت یا قدرت هم معمولا موتور ها رو به گیربکس وصل می کنند ، موتورهای کمی حرفه ای تر به عنوان موتور گیربکس هم در بازار هست ولی قیمت آرمیچر ها معمولا خیلی پائین تره از 1000 تا 30000 برای ساخت ربات های مدل (کوچک و آموزشی) و موتور گیربکس هم در رده های پلاستیکی از 5000 تا 15000 و فلزی از 30000 به بالا که بستگی به مارک تولیدکننده یا نو و کهنه بودن (استوک ها ارزون ترن ) متغیره ، شما با صرف مبلغ 50 هزارتومان می تونید دو تا موتور گیربکس خیلی خوب برای ساخت چند ربات اولتون تهیه کنید .
    اینجا چند مدل هست : http://robochip.ir/%D9%85%D8%AD%D8%B5%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AA/%D9%85%D9%...
    امیدوارم پاسختونو گرفته باشید !
     

  1. g
    pourya (تایید نشده) :: ژانویه 08, 2015 at 16:33 ::

     داشتم کلی ذوق میکردم اومدم پایین دیدم نصفه س
    ضدحال زدیا
    همه رو یه جا بذار بخونیم دیگه

  1. g
    تقی (تایید نشده) :: دسامبر 10, 2014 at 15:12 ::

    سلام من تقی هستم میشه بگین چطور میتونم یک جفت گیربکس رو با یک منبع جا باتری 4 تایی راه بندازم?
    پاسخ : سلام ؛ خیلی ساده اگر نخوای از کنترل موتورهایی مثل l298 یا uln استفاده کنی یا میکرو و برنامه نویسی داشته باشی فقط دو سر + و - بیرون اومده از جاباتری رو باید به دو سر (ترمینال) موتور هات وصل کنی . سیم مشکی رو به یه سر موتور و سیم قرمز رو به سر دیگه و بعد ترمینال های متناظر موتور دوم رو هم به یکدیگر وصل کن ، اگر بخوای ماشین برقی که ساختی رو خاموش و روشن هم کنی یک کلید سر راه یکی از این اتصال ها قرار بده تا بتونی مسیر عبور جریان رو قطع و وصل کنی . البته دقت کن که موتورت 6 ولته یا نه برخی موتورهای سایز کوچیک 3 ولت هستن و ممکنه خراب بشن . معمولا 3 تا 6 ولت هستن با جریان حدود 0.1 آمپر - اگر با این روش سرعت ماشینت خیلی زیاده و می خوای کمتر بشه باید هر موتور رو با 3 ولت راه بندازی که جریان کمتر بشه و سرعت کمی پائین تر بیاد . در این صورت بستن مدارت یه کم سخت تر میشه باید هر دو باتری رو برای یه موتور سیم کشی کنی اینجوری تغذیه موتورهات هم از هم جدا میشه و بهتر کار می کنن . کمی دقت کن از + دو باتری و - همون جفت برای یک موتور و از جفت دوم برای موتور بعدی سیم تغذیه بکش . می تونی مدار اتصال باتری ها رو روی کاغذ برای خودت بکشی تا جای اتصال ها رو سریع پیدا کنی . نمونه این مدار رو در این فایل آموزشی که برای 3 ولت و یه جاباتری دو تایی هست ببین تا متوجه توضیحاتم بشی : http://robochip.ir/data_up_dir/BugBot-Instruction.pdf
    امیدوارم جواب سوالتو گرفته باشی !

  1. g
    دختر دریا (تایید نشده) :: فوریه 17, 2014 at 16:33 ::

    من ایده هایی برای ساخت اولین ربات میخواستم؟ربات متحرک.

  1. g
    کاربر میهمان (تایید نشده) :: فوریه 13, 2014 at 10:11 ::

    اون چیزی رو که می خواستم نگفتین . ولی در کل خوب بود.

  1. g
    admin :: ژانویه 23, 2014 at 10:54 ::

    سلام ؛ اینکه موفق میشید یا نه رو که فقط خدا می دونه نه ما !

    اما این اصول کلی هستند و برای اولین ربات درک ساختار حرکتی یه موجود متحرک چرخ دار ساده براتون کافیه که بهتون پیشنهاد می کنم بسته ربات تازه کار رو از سایت robochip.ir تهیه کنید : لینک خرید

    به مقالات سایت که درباره قطعات الکترونیک نوشته شده مثلا ترانزیستور ، در آرشیو مقالات

    کسی که باید خودتون دنبالش بگردید ولی اگه بتونید خودآموز عمل کنید کتاب و اینترنت منابع مفید و تقریبا ناتمامی هستند .

    در مورد رشته تو نظرات بخش های دیگه هست می تونید بخونید پرسش های مشابه رو . اما در کل درس های دانشگاه با تصورات شما و دیده هاتون در بیرون کاملا متفاوته .

     

  1. g
    حسن مداح (تایید نشده) :: می 02, 2014 at 12:33 ::

    به نظر من از ربات موش استفاده کن چون ساده ترین ربات است

  1. g
    کاربر میهمان (تایید نشده) :: اوت 26, 2014 at 10:38 ::

    ایولا

  1. g
    پرنیا. (تایید نشده) :: ژانویه 20, 2014 at 21:05 ::

    سلام من کلاس ششم هستم و به علم رباتیک علاقه دارم.میخواهم اولین ربات خودم رو بسازم میخواستم بدونم ایا میتونم موفق بشم؟و اینکه انجام مراحل ذکر شده برای ساخت اولین ربات کافیه؟برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره ساخت ربات های دیگر به کجا مراجعه کنم؟کسی میتونه کمکم کنه؟به رباتیک علاقه دارم و میخوام همین رشته رو ادامه بدم.لطفا کمکم کنید دوستان.
    با تشکر از مدیر خوب وب و دوستان و همکاران عزیز.

  1. g
    :) (تایید نشده) :: دسامبر 11, 2013 at 17:29 ::

    ااام به نظر من فقط عکس اون ربات بالایه خیلییی بامزه است!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     

    پاسخ مدیر محتوایی : انظارتون مغتنم !

  1. g
    کاربر میهمان (تایید نشده) :: دسامبر 03, 2013 at 18:42 ::

    من ششم هستم چه کاری باید انجام دهم.

  1. g
    علی (تایید نشده) :: نوامبر 22, 2013 at 09:26 ::

    خیلی خوب من خوش آمد متشکرم

  1. g
    AMIRASA2013 (تایید نشده) :: نوامبر 12, 2013 at 10:40 ::

    می خواستم بگم اون چیزی که می خواستم ندیدم

    پاسخ : کاش حداقل می گفتید چی می خواستید

  1. g
    حجت (تایید نشده) :: نوامبر 10, 2013 at 12:15 ::

    خیلی خیلی خوب بود عالی.

  1. g
    saba (تایید نشده) :: اکتبر 09, 2013 at 15:37 ::

    سلام.من یه هفتمی هستم وهی چیزی از این ها متوجه نشدم.اگر احیانا شما متوجه شدید به منم بگید.اخه من میخوام ارزو هامو به واقعیت تبدل کنم.

    کاربر عزیز ، صبا ؛
    برای تبدیل آرزو به واقعیت خیلی باید زحمت کشید باید کار کرد و کار کرد و کار کرد تا روز به روز خطاها کمتر بشن و بفهمی کجاها اشکال داری - ضمن اینکه این مطالب بسته به سطح اطلاعات مخاطب عام دارند ممکنه یه آدم 40 ساله هم این متن رو بخونه و سر در نیاره
    به هر روی ما سعی کردیم به ساده ترین زبان آموزش بدیم - شما اگر با اصطلاحی آشنا نیستی یا متوجه نمیشی می تونی خیلی راحت در ویکی پدیا یا گوگل سرچ کنی یا یه کتاب بخری با موضوع رباتیک - شاید در ابتدا متوجه خیلی از بخش هاش نشی اما کم کم با ساختن کیت های متنوع الکترونیک و دقت در طرز کارشون و بستن مدارات مختلف می تونی درکت از الکترونیک رو بالا ببری در زمینه مکانیک هم خیلی نیاز به اطلاعات پیچیده ای نیست همینکه بتونی یه موتور رو روشن کنی و در دو جهت مختلف بچرخونیش کافیه برات - سن شما متاسفانه نیاز به آموزش مستقیم داره و خودآموزی رباتیک شاید باعث سرخوردگیتون بشه و انگیزه آموزش رو در شما کم کنه بنابراین حتما از یک مربی کمک بگیرید چون خیلی از مطالب مفید اینترنت به زبان انگلیسی هستند بهتره زبانتون رو هم قوی کنید بیشتر دایره لغات برای درک مطلب مورد نظر هست

    امیدوارم به آرزوهای قشنگت برسی !

  1. g
    علی اصغری (تایید نشده) :: اوت 18, 2013 at 17:52 ::

    ربات من به سن 7سال باشد اما دوست دارم بیشتر قطعه داشته باشد درواقع بیشتر از حد بازی کنم راستی باید دفترچه راهنما هم داشته باشد یادت باشد20قطعه بزرگ 4 تا چرخ 2 تا میله 30 تا قطعه متوسط 40 تا قطعه کوچک داشته باشد

    ما که متوجه نشدیم این کاربر محترم : آقای اصغری چی گفتن !!!

  1. g
    admin :: اوت 13, 2013 at 20:42 ::

    سلام
    قطعات الکترونیکی بعد از اوراق دیگه خیلی قابل استفاده نیستند و باید به کمک قلع کش و هویه اون ها رو در بیارید برای قطعات کم ارزش ( ارزان ) مثل خازن و مقاومت و ترانزیستورهای ارزان این کار معقول نیست اما قطعات کم یاب یا گران چرا ، که در رادیو ضبط های قدیمی کمتر پیدا میشه
    اما قطعات مکانیکیش مثل تسمه ، چرخ دنده و ... ممکنه به کارتون بیاد و با ابتکار و خلاقیت تو ساختار رباتتون استفاده بشه

  1. g
    کاربر میهمان (تایید نشده) :: مارس 31, 2014 at 08:21 ::

    Are az bazi ghetee hash mishe masalan bara sovte robot :)

  1. g
    علي (تایید نشده) :: اوت 12, 2013 at 05:47 ::

    سلام ميخاستم ببينم با اوراق كردن وسايلي مثل ضبط صوت ميشه از قطعات الكترونيكي اون براي ساخت ربات استفاده كرد؟

  1. g
    admin :: ژوئیه 28, 2013 at 15:27 ::

    ساخت ربات یا هر کار دیگه ای ربطی به سن نداره هر کسی با داشتن مهارت و دانش کافی می تونه کار مورد علاقه یا مورد نظرشو انجام بده

  1. g
    مهدیس (تایید نشده) :: ژوئیه 27, 2013 at 14:41 ::

    من میرم کلاس پنجم می تونم بسازم یا نه البته من یک ربات کوچولو که وقتی شاخکاش می خوره به جایی مسیرشو عوض میکنه درست کردم اون اولیش بود

  1. g
    admin :: آوریل 17, 2013 at 18:42 ::

    با سلام خدمت شما
    رباتیک یک دنیای گسترده و متنوع است . باید بگم خیــر - چیزی با امکانات wall-e که بتونه به راحتی در همه جور فضایی حرکت کنه و چیزی رو از روی زمین جمع کنه ساختش خیلی هم ساده نیست - شما باید ذهن خلاق خودتون رو به کار بندازید و یک مکانیک خوب براش بسازید پس باید با مواد مختلف دور و برتون حداقل آشنایی حداقلی داشته باشید .
    ساخت یک ربات از نظر من تنها می تونه یه نقطه شروع برای ورود به عرصه رباتیک باشه و کار زیاد می بره و نیاز به حوصله و تلاش و تلاش و تلاش هست .
    بهتره در مورد تمام این زمینه های فوق الذکر تجربه کنید و تحقیق .

  1. g
    کاربر میهمان (تایید نشده) :: آوریل 16, 2013 at 15:01 ::

    من يه كلاس ششمي ام به نظرتون ميتونم با انجام اين كار ها بعد از مدتي روبات مورد علاقه ام يعني وال اي رو بسازم ؟

  1. g
    زهرا توللی نیا (تایید نشده) :: فوریه 19, 2013 at 21:48 ::

    سلام
    مطالب خوبی دارید و برای همه قابل درک....
    تشکر از راهنایی ها و امیدوارم بتونم پله ها رو درست ....

  1. g
    کاربر میهمان محدثه (تایید نشده) :: ژانویه 14, 2013 at 09:12 ::

    بد نبود

نظر بدهید !